tamas1 

BEMUTATKOZOM

MIBEN SEGÍTHETEK?

MÓDSZERTÁR

RENDELÉSI INFORMÁCIÓK

BEJELENTKEZÉS

 Dr. Tölgyes Tamás, MD, PhD.

Pszichiáter/neurológus szakorvos, pszichoterapeuta

Rendelés: 1027. Budapest, Csalogány utca 41. II./5.

 

Bejelentkezés:

 Mobilon: +36 20 281 4422,

      Üzenet hagyható: +36 1 798 4249,

E-mailen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Működési engedély száma:

5147/2008.

 

BEMUTATKOZOM

Pszichiáter-neurológus szakorvos, nemzetközi EAP-diplomával rendelkező pszichoterapeuta vagyok.

Több mint 30 éve foglalkozom különböző lelki problémák és testi tünetek lélektani gyógyításával.

1984-2013 között a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán dolgoztam adjunktusként. íz éven keresztül a klinika affektív, majd pszichoterápiás osztályának osztályvezetője voltam

2008-2013 között a pszichoterápiás-mentálhigiénés ambuláns részleget vezettem.

 A klinikai orvostudományok doktora (PhD) címmel rendelkezem.

2013. júliusától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézetében egyetemi oktatói állásban vagyok, jelenleg egyetemi docensként.

Szakképzettségeim

 • Általános orvosi diploma (Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kara)
 • Pszichiátria szakorvosa
 • Neurológia szakorvosa
 • Pszichoterápia szakorvosa
 • Pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa
 • Magatartásterápiás (Kognitív-viselkedésterápiás) módszerspecifikus képzettség
 • Család- és párterápiás módszerspecifikus képzettség
 • Európai Pszichoterápiás Társaság (EAP) nemzetközi pszichoterapeuta diplomája
 • A klinikai orvostudományok doktora (PhD)

Oktatás:

 • Orvostanhallgatók és pszichológus hallgatók egyetemi pszichiátriai oktatása (Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pszichológiai Tanszék)
 • Orvosok pszichiáter-szakorvos képzése (Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika)
 • Pszichoterapeuta szakorvosi/posztgraduális képzés (Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika és Magyar Viselkedéstanulmányi és Kognitív Terápiás Egyesület)
 • Mentálhigiénés szakemberek posztgraduális képzése

 

MIBEN SEGÍTHETEK?

Lelki egészségünk, lelki egyensúlyunk magában foglalja, hogy önmagunkkal és emberi kapcsolatainkkal harmóniában éljünk, belső kézségeinket, adottságainkat kreatívan ki tudjuk bontakoztatni, valamint, hogy önmagunk érdekeit, adott környezetünkben, mások szempontjait is tekintetbe véve és saját értékrendszerünkkel összhangban érvényesíteni tudjuk.

A tartósan fennálló, megoldatlan (külső és belső) konfliktusok túlzottan megterhelhetik lelki életünket és különböző testi és lelki tünetek kialakulását eredményezhetik.

Mindenkinek lehetnek lelki problémái, a tartósan fennálló, megoldatlan feszültségek azonban megterhelik az életünket és felborulhat a lelki egyensúlyunk. A különböző kapcsolati, párkapcsolati problémák, érzelmi konfliktusok, veszteségek, életvezetési vagy döntési nehézségek, teljesítménybeli elakadások még nem feltétlenül jelentenek lelki betegséget, egyedül mégis gyakran nehezen megoldhatónak vagy éppen megoldhatatlannak tűnnek az egyén számára. Ezekben az esetekben is segíthet a pszichoterápiás megközelítés.

A pszichoterápiás segítség nem a döntések átvállalása által, hanem az adott probléma-helyzet érzelmi hátterének feltárásával, megértésével, a személyiség érzelmi megerősítésével, valamint új megküzdési stratégiák kiépítésével történik.

 A tartósan fennálló lelki feszültségek, megoldhatatlannak tűnő problémák lelki betegségek kialakulását is eredményezhetik, vagy sokszor már annak tüneteit jelentik. A lelki betegségek egyik leggyakoribb megjelenési formái a szorongásos zavarok, ahol a fő tüneteket a kóros mértékű, túl gyakran, túl sok helyzetben megjelenő, közvetlenül nem megmagyarázható, érthetetlennek tűnő félelmek jelentik.

Generalizált szorongásos zavarban a folyamatosan vagy hosszabb távon fennálló, kontrolálhatatlan szorongás, aggodalmak, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, ingerlékenység, izomfeszültségek, alvászavar tünetei jellemzőek.

Pánikbetegségben a rohamszerűen ismétlődő, testi betegséggel nem magyarázható vegetatív tünetek (ájulás, szédülés, fulladás, heves szívdobogás, gombóc-érzés, különféle fájdalom, gyomorpanasz, emésztési zavar, stb.) és hozzájuk társuló intenzív halál- vagy megőrülés-félelem jelentkeznek.

   Fóbiáknál a szorongás, bizonyos helyzetektől/tárgyaktól, kóros mértéket ölt, amihez az adott

tárgyakat/helyzeteket elkerülő viselkedés társul (különböző állatoktól, magasságtól, nyílt/zárt tértől való irtózás vagy félelem, különböző közlekedési eszközökön történő utazással kapcsolatos nehézségek vagy arra való képtelenség, társas helyzetek elkerülése stb.).

Kényszerbetegségben visszatérő, kínzó, szorongást kiváltó kényszergondolatok, illetve -késztetések, valamint a szorongás csökkentésére alkalmazott, de az életvitelt jelentős mértékben megnehezítő és korlátozó, különböző kényszercselekvések okozzák a fő panaszokat.

Depresszív hangulatzavar tartósan fennálló vagy visszatérő nyomott, depresszív hangulat, alvászavar, a hétköznapi aktivitás menetében mutatkozó nehézségek, fáradékonyság, energiátlanság, örömképtelenség, figyelem-koncentrációs és döntési nehézségek, alacsony önértékelés, reménytelenségérzés tüneteivel jelentkezhet.

Szomatoform zavarok esetén olyan testi tünetek, fájdalmak okoznak az egyénnek szenvedést és funkcióromlást, amelyek hátterében a gondos orvosi kivizsgálás sem talál (a panaszokat magyarázó) szervi rendellenességet, a háttérben azonban lelki problémák, életvezetési nehézségek azonosíthatók.

   A táplálkozási magatartás zavarainál az érintett személy intenzív félelmet él át a súlygyarapodástól, a testmagasságához számított elfogadható testsúlyánál jóval alacsonyabb testsúly fenntartására törekszik, emiatt túlzott mértékű diétázásba és testmozgásba kezd ( anorexia),  vagy evésrohamok és az azokat követő, a  rettegett elhízás megelőzésére alkalmazott önhánytatás vagy hashajtózás tüneteit  (bulimia) mutatja.

   A szexuális funkciózavarok jelentős részét is pszichológiai zavarok, párkapcsolati problémák okozzák.

   Amennyiben a fenti panaszok vagy tünetek bármelyikét észleli önmagán, forduljon bizalommal hozzám!

 

MÓDSZERTÁR

A lelki zavarok gyógyítása pszichoterápiás beszélgetések segítségével történhet, bár az esetek egy részében (súlyosabb tünetek, gyors tünetcsökkentés igénye) gyógyszeres terápiára is szükség lehet (antidepresszív szerek, szorongásoldók). A pszichoterápia a pszichoterapeuta vezetésével történő, speciális feltételek között zajló beszélgetéssorozat, melynek során az abban résztvevő személynek lehetősége nyílik arra, hogy problémáit bizonyos távolságból szemlélve, az élettörténete során egymásra rakódó élményeit újra átélve és elrendezve, mintegy újraépítse lelki életét. Különböző, inkább a tünetcsökkentésre, vagy inkább a tünetek hátterében azonosítható lelki problémák feltárására irányuló módszerek adnak lehetőséget a pszichoterápiás kezelésre. A terápiás hatékonyság döntő tényezője minden esetben a biztonság, kiszámíthatóság, a közös megállapodásban rögzített keretfeltételek betartása.

 • Relaxációs módszerek, autogén tréning

A szorongás és az ahhoz kapcsolódó vegetatív tünetek (alvászavar, szapora szívműködés, légszomj, vérnyomás-emelkedés, fejfájás, izomfeszülés stb.) kezelésére alkalmazható módszer. Általános vagy egyénre szabottan összeállított izomlazító és a belső szervek működésére ható gyakorlatok elsajátításából áll, mely lehetőséget ad a tünetek kontroljára, csökkentésére, vagy megszüntetésére.

A terápiában résztvevő személy otthoni, önálló gyakorlásait is igényli.

 • Kognitív-viselkedésterápia:

Különböző, testi és lelki tünetek, önértékelési zavarok, szorongás, konfliktus-kezelési és életvezetési nehézségek, szexuális panaszok, párkapcsolati problémák, szerepléstől, társas kapcsolatoktól való félelem, önértékelési és hangulati zavarok, a táplálkozási magatartás zavarai, kényszeres tünetképzés, valamint fóbiák (utazási, stb.) esetén kiemelten javasolt módszer.

A kognitív-viselkedésterápiás kezelést részletes viselkedés-elemzés, a problémás, beilleszkedést nehezítő viselkedés vagy viselkedés-hiányok, valamint az ezek hátterében meghúzódó, az alkalmazkodást megnehezítő (diszfunkcionális) információfeldolgozási stílus feltérképezése alapozza meg.

   A terápia célja a problémát okozó viselkedésformák és a mögöttes, az élettörténet során kialakult, az érzelmi életet és a viselkedést befolyásoló, sokszor önsorsrontó érzelmi és kognitív mintázatok feltárása, megértése, átértékelése és módosítása, valamint új, a probléma-megoldást javító információfeldolgozási mód és viselkedésformák elősegítése.

A viselkedésterápiás technikák főként azokban az esetekben szükségesek és hatékonyak, ahol egy konkrét tünet, vagy körülírt tünetek jelentik a szenvedés fő forrását. Speciális viselkedés-technikák szolgálnak a szorongás és az elkerülő viselkedésmódok csökkentésére, melyek során a szorongáskeltő ingerekkel, helyzetekkel való megküzdés strukturált terápiás folyamatban történik. A viselkedésterápiás technikák többnyire sikeresen alkalmazhatók a fóbiák, a kényszertünetek, a bulimia, továbbá szexuális funkciózavarok kezelésében valamint a társas helyzetekben hatékonyabb viselkedésformáknak a kialakításában.  A kognitív-viselkedésterápia a pániktünetek kezelésének hatékony módszere, a légzéskontrol és a pánikot előidéző katasztrofizáló gondolatok kontroljának elősegítésével.

A kognitív technikák a depresszív hangulatot és a szorongást kialakító és fenntartó gondolatok, információ-feldolgozási stílus feltérképezésére és módosítására helyezik a hangsúlyt. A cél itt az adott problémahelyzetek többféle értelmezési lehetőségének feltárása és a problémamegoldást jobban szolgáló alternatív szemléletmód és magatartás segítése.

   A kognitív és viselkedésterápiás eljárásokat a legtöbb esetben egymással integrálva, együttesen alkalmazzuk.

   Sok esetben  az aktuális tünetek, problémák eredete visszanyúlik a gyermekkorba vagy mélyen az élettörténetben gyökerezik, a gyermek- vagy serdülőkorban bekövetkezett negatív, traumatikus életeseményekkel mutat szoros kapcsolatot. Ezekben az esetekben szükség van a jelen problémák, a kialakult információfeldolgozás és problémakezelés élettörténeti hátterének feltárására, megértésére és átdolgozására is, amit exploratív és imaginatív technikákat is magában foglaló, a korábbi negatív életesemények érzelmi átdolgozására nagyobb hangsúlyt helyező módosított kognitív terápiás módszer vagy feltáró jellegű, dinamikus pszichoterápia keretében valósíthatunk meg.

 • Család- és párterápia:

Olyan esetekben javallt, ahol előtérben állnak a családon, illetve páron, mint rendszeren belüli érzelmi konfliktusok, vagy az egyéni elakadások, tünetek hátterében a családi vagy párkapcsolati dinamika a hangsúlyos. A család, pár működése különböző irányokban torzulhat, a bejáratott, megrögzött viselkedési és kommunikációs minták révén bizonyos feszültségek ismétlődhetnek, és egyre erőteljesebbé válva, az egyes családtagok számára egyre nagyobb szenvedést okozhatnak.

A terápiás folyamat során ezek a jellegzetességek megjelennek és feldolgozhatók. Megérthetővé válik a családtagok hozzájárulása a fennálló konfliktusokhoz, ennek révén új, hatékonyabb kommunikációs és konfliktus-megoldási módok alakíthatók ki.

A család- illetve párterápiát, családterápiában jártas terapeuta kolléganőmmel együtt folytatom.

 • Pszichoterápiás tanácsadás és konzultáció:

   Különböző, enyhébb, életvezetési/partnerkapcsolati/házassági/szexuális/gyermeknevelési problémák, teljesítmény-elakadások esetén javasolt módszer, mely szakmai lélektani tapasztalatokra építve hasznos tanácsokkal szolgálhat, nem jelenti azonban a saját döntés átvállalását. A terapeuta abban segíthet, hogy a problémával küzdő személy önálló döntési képessége és lelki közérzete javuljon, életvitele sikeresebbé váljon. A módszer az adott probléma-helyzet érzelmi hátterének feltárásával, megértésével, adott esetben pszichológiai szakismeretek megosztásával, a személyiség érzelmi megerősítésével, valamint új megküzdési stratégiák kiépítésének elősegítésével lehet hatékony.

 

RENDELÉSI INFORMÁCIÓK

Rendelő helye:    1027 Budapest, Csalogány utca 41. II/5., 15-ös kapucsengő.

Megközelíthető: Széll Kálmán tértől 6-os, 4-es villamossal Széna téri vagy Mechwart téri megálló.

Parkolási lehetőség: Varsányi utcában, Csalogány utcában, ház előtt.

tamas7

Térkép:            

Árak:

Az első interjús beszélgetés és az 50 perces terápiás órák díja 12000 Ft.

A terápiás órák díja a terápiás időtartamtól, illetve módszertől függően arányosan változhat.

A családdal vagy párral folytatott első interjús beszélgetés általában 2 terápiás órát igényel.

A terápiás órák díja a terápiás időtartamtól függően megállapodás szerinti, módszertől, időtartamtól függő.

 

Bejelentkezés:

Amennyiben Ön pszichoterápiás segítséget szeretne kérni, illetve érdeklődik valamely fenti módszer/lehetőség iránt, kérem, jelentkezzen telefonon, vagy e-mailben:

Telefonon: +36 20 281 4422,

      Üzenet hagyható: +36 1 798 4249

E-mailen:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Az Ön személyes problémáinak feltérképezése, és a megfelelő terápiás módszer kiválasztása egyéni személyes tájékozódó beszélgetés keretében történik.

Köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával.

 

Free Joomla! templates by AgeThemes