andi1

BEMUTATKOZOM

MIBEN SEGÍTHETEK?

MÓDSZERTÁR

RENDELÉSI INFORMÁCIÓK

BEJELENTKEZÉS

 Benkő Andrea

Klinikus szakpszichológus,

Pszichoanalitikus pszichoterapeuta

Pszichoterápiás Szakrendelés:

 1. Budapest, Csalogány utca 41. II./5.

 

Bejelentkezés:

Mobilon:  +36/20-979-4479,

Üzenet hagyható: +36 1 798 4249,

                               

E-mailen:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

1980-ban végeztem az ELTE Pszichológia szakán. Klinikus szakpszichológus, nemzetközi EAP-diplomával rendelkező, pszichoanalitikusan képzett pszichoterapeuta vagyok.

35 éve foglalkozom különböző lelki problémák és testi tünetek lélektani – egyéni ill. csoportos - gyógyításával.

23 évig a Tündérhegyi Pszichoterápiás Osztályon/Ambulancián dolgoztam pszichoterapeutaként, illetve részlegvezetőként.

2008 óta magánpraxisban dolgozom.

andi2 

Szakképzettségeim

 • ELTE Pszichológia diploma: 1980.
 • Klinikai szakpszichológusi szakvizsga: 1981.
 • Általános pszichoterápia szakvizsga: 1992
 • Módszerspecifikus (pszichoanalitikus) pszichoterapeuta szakvizsga: 2004.
 • Európai Nemzetközi Pszichoterápiás Egyesület Pszichoterapeuta diplomája: 2004.
 • Pszichoanalitikus képzettség:
 • Nemzetközi Pszichoanalitikus Egyesületi tagság
 • Csoport-analitikus képzettség

Oktatás:

 • klinikus szakpszichológusok elméleti/gyakorlati képzése
 • pszichoterapeuták analitikusan orientált módszerspecifikus elméleti/gyakorlati képzése
 • mentálhigiénés szakemberek posztgraduális egyetemi, elméleti/gyakorlati képzése

         

Andi3 222

                   

                          

andi5 andi6

Lelki egészségünk három, talán legalapvetőbb támpillére: önmagunk megvalósítása, megfelelő szakmai elégedettség és siker elérése, valamint, emberi kapcsolataink harmóniája.

Önmagunk megvalósítása:

Adottságainkat, képességeinket, érzelmi életünket, megfelelően ki tudjuk bontakoztatni, lelkileg tartalmas életet tudjunk élni. Ehhez fontos az elfogadó, támogató környezet.

Szakmai elégedettség és siker:

Megtaláljuk helyünket az Életben, ahol önmagunkat, mások számára is hasznossá tehetjük oly módon, ami a saját megelégedésünket is szolgálja. Az elégedettség és siker tehát nemcsak külső elismerés következménye lehet, hanem mi is megadhatjuk önmagunknak.

Emberi kapcsolataink harmóniája:

Jelen és múltbeli kapcsolataink, életünk legfontosabb szereplői, lelkünkben mély lenyomatot hagynak, önálló életet élnek bennünk. Így előfordulhat, hogy érzéseinkben kicsit másképpen jelennek meg ezek a kapcsolatok, mint a való életben. Rendezett családi élet esetén is érezhetjük magunkat rosszul, lehetnek érzelmi problémáink. Ha viszont kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat (pl. önmegvalósítás, szakmai siker, stb.), ez kedvezően hathat vissza kapcsolatainkra is. Azonban, az érzelmi kapcsolataink harmóniája, éppen bonyolultsága miatt, nagyon törékeny, könnyen megbomolhat. Ez gyöngítheti lelki teherbírásunkat.

 • A lelki betegségről:

                                

andi7 111

Mindenkinek vannak lelki problémái, ez még nem lelki betegség. A tartósan fennálló, megoldatlan feszültségek ugyanakkor megterhelik az életünket, és felborulhat a lelki egyensúlyunk. Ennek hatására különböző tünetek alakulhatnak ki. Ezek lehetnek testi panaszok (ájulás, szédülés, fulladás, gombóc-érzés, különféle fájdalom, emésztési zavar, stb.), vagy valamilyen viselkedésbeli zavar (indulatosság, aggályosság, gátoltság, táplálkozási zavar, utazási és egyéb félelmek). Testi tünetek esetén természetesen gondolnunk kell szervi megbetegedésre is, ezért ezt orvosilag ki kell zárni.

Amennyiben a tünet szervi háttere kizárható, úgy annak lelki háttere valószínű. Ez nem jelenti azt, hogy a tünet, vagy fájdalom nem igazi, csak azt, hogy a tünetek oka olyan, bennünk lévő lelki konfliktus, ami az érzéseink mélyén van, amiről nem tudunk, és, ami pszichoterápiás kezeléssel válik hozzáférhetővé.

 • A pszichoterápiáról:

        

andi9 andi10 andi11

                                

A pszichoterápia olyan lelki gyógymód, amelynek során lehetőségünk nyílik arra, hogy, a terapeutával folytatott párbeszéd segítségével, újraépítsük lelki életünket, önmagunkat. Általánosabb értelemben tehát a pszichoterápiás folyamat mindenkinek javallt, aki úgy érzi, hogy a lelki problémáival aktuálisan nem tud egyedül megbirkózni.

A problémák megközelítése egyéni vagy csoportos helyzetben is történhet. Olyan esetekben, ahol a család/pár közös problémái állnak az előtérben, ott elsősorban család-, illetve párterápia javallt, de megoldást jelenthet a külön-külön egyéni kezelés is.

Sokéves szakmai tapasztalatom alapján a pszichoterápia hatékony eszközt jelent a különböző kapcsolati problémák, érzelmi konfliktusok, veszteségek által kialakuló lelki válság, rossz közérzet, életvezetési és teljesítménybeli elakadás kezelésében. Terápiás tapasztalatom szerint nehéz lélektani elakadások esetén is lehetőség van megoldást találni.

Hitvallásom, hogy lelki egészségünk legfontosabb része az emberi kapcsolataink harmóniája, ami bonyolultsága miatt ugyanakkor nagyon törékeny, könnyen rombolóvá válik, de a legfőbb gyógyító erőt is magában hordozza.

A különböző módszerek lehetőséget adnak arra, hogy a terapeuta megtalálja a lélektani utat a legkülönbözőbb lelki panaszokhoz. A pszichoterápia hatékonyságának fontos eszköze a kiszámíthatóság, biztonság, a közös megállapodásban rögzített keretfeltételek.

 • Pszichoterápiás első interjú (tájékozódó beszélgetés):

   Minden jelentkezővel személyes, terápiás jellegű egyéni beszélgetés, ún. „pszichoterápiás” első interjú történik, melynek során megtörténik a fontosabb személyes adatok felvétele, megelőző orvosi/pszichiátriai/pszichológiai kezelések rögzítése a családi kapcsolati viszonyok, érzelmi háttér feltérképezése, az egyéni panaszok/problémák/elakadások/veszteségek feltérképezése, a terápiás helyzet élményszerű megtapasztalása, az együttes terápiás munka kereteinek és lehetőségeinek átbeszélése, kezelési feltételekre, módszerre történő megállapodás.

A  következő módszerekkel dolgozom:

 • Relaxációs tréning:

                      

andi12 andi13

Különböző testi, és lelki panaszok esetén javasolt, tanfolyamszerűen tanulható gyógymód

A panasz csökkentését/megszüntetését, a vegetatív működés szabályozását célozza, illetve, általános pihenést, regenerációt elősegítő hatása révén oldja a stressz okozta kimerültséget.

Alkalmazási területek:

Különböző – aktuális orvosi ellátást nem igénylő – testi, és lelki panaszok esetén javasolt gyógymód, mely megtanulható, és önállóan alkalmazható, közvetlenül a fennálló panasz csökkentését/megszüntetését célozza, illetve, általános pihenést, regenerációt elősegítő hatása révén oldja a stressz okozta kimerültséget.

Kiemelten alkalmazható az alábbi panaszok esetén:

 • általános feszültségérzés, ingerlékenység, fáradékonyság, szorongás, pánik-roham
 • magas vérnyomás, szapora szívritmus, mellkasi nyomásérzés, gombócérzés, légszomj
 • fejfájás, koncentrációs nzség, alvászavar
 • izomfeszülés, izomgörcs, izomfájdalom

Módszer jellege:

 • különböző, általános, és speciálisan egyénre szabott, az izomrendszerre és belső szervek működésére ható, egymásra épülő relaxációs gyakorlatok elsajátítása, begyakorlása, a saját aktív részvételre alapozva, tanfolyam jelleggel
 • 2-3 hónapos, heti 1-2 órás egyénileg vagy (6-8 fős) csoportban
 • lehetőség nyílik az adott tünet(ek) csökkentésére, illetve hatékonyabb szabályozásának megtanulására
 • folyamatos egyéni konzultáció mellett
 • Egyéni mélylélektani (feltáró jellegű) pszichoterápia:
andi14 andi15

Különböző lelki panaszok, testi tünetek, érzelmi, kapcsolati konfliktusok, krízisek, veszteségek, munkahelyi/partnerkapcsolati/házassági elakadások, kapcsolatteremtési nehézségek, gátlásosság, teljesítmény-gátlás esetén javasolt.

A módszer nem tanácsadás révén segít, hanem lehetőséget teremt arra, hogy érzéseinket jobban átélhessük, jobban megérthessük, hogy önmagunkat, új, lélektani szempontok segítségével újraépíthessük.

Milyen esetben javasolt?

 • bármilyen belső, lélektani panasz esetén,
 • Amennyiben ennek hátterét nemcsak külső körülményeiben keresi, hanem saját, megoldatlan lelki problémáinak is szerepet tulajdonít, ebben változást szeretne elérni, és ehhez segítséget kér
 • Amennyiben az egyéni terápiás megközelítést tartjuk közösen célravezetőnek

Kiemelten javallt az alábbi problémák esetén:

 • Tartósan vagy aktuálisan fennálló, megoldhatatlannak tűnő, munkahelyi/partnerkapcsolati/házassági elakadások esetén, illetve általános kapcsolatteremtési nehézség, gátlásosság
 • fontos érzelmi kapcsolat megszakadása, szeretett személy elvesztése

Módszer jellege:

 • Egyéni beszélgetés, ahol a külső feltételek és a terápiás megállapodás segíti és megkönnyíti a személyes megnyilatkozást.
 • Kezelési időtartam:

Jól körülírható probléma, illetve igény esetén: rövid terápia: rögzített ülésszám

Kevésbé jól körvonalazható, általánosabb panasz illetve igény esetén: hosszú terápia: a terápiás lezárás időpontjában a későbbiekben, közösen állapodunk meg.

 • Pszichoanalízis:

A módszer megteremtője, ősatyja Sigmund Freud. A pszichoanalízis lényegi sajátossága, hogy fekvő helyzetben, egy kényelmes pamlagon történik, ami kedvez az ellazult belső figyelemnek, kötetlen képzetáramlásnak, ami a módszer egyik fő eszköze.  A fantáziák, álmok elemzésén, a múltbeli érzelmi elakadások feltárásán keresztül vezet a gyógyulás útja. Freud az elakadások hátterében döntően szexuális problémákat talált. Ez a „régi”, több szempontból idejétmúlt pszichoanalízis csak nagyon speciális lelki problémák esetén volt alkalmazható, és elhanyagolta a páciens és terapeuta között lejátszódó érzelmi hatások tudatosítását és elemzését.

A módszer egyik nagy megújítója és továbbfejlesztője Ferenczi Sándor, akinek a hatására a módszer rugalmasabbá, ember közelibbé, általánosabban alkalmazhatóvá vált. Fontos szerepet kapott a páciens és terapeuta érzelmi kapcsolata.

A módszer további fejlődésében a súlypont a páciens aktuális, jelenbeli érzelmi életének mélyebb megértésére, a páciens és terapeuta közötti lelki folyamatok folyamatos nyomon követésére, a szóbeli közlések megértése mellett a nem-verbális közlések megértésére helyeződött. Mindez a módszer széleskörű alkalmazhatóságát tette lehetővé.

Kiemelten javallt az alábbi problémák esetén:

 • szorongásos állapotok, pánik-rosszullétek, fóbiák
 • különböző viselkedéses zavarok, beilleszkedési nehézségek,
 • teljesítmény-elakadások, gátolt önmegvalósítás,
 • kapcsolati és szexuális zavarok
 • érzelmi elhanyagoltság, veszteségek, magány-érzés, beszűkültség,
 • öngyilkossági gondolatok, indulat-kezelési nehézségek
 • kapcsolati és házassági konfliktus-helyzetek
 • önismereti igény (érzéseink, cselekedeteink, kapcsolati problémáink nagyobb megértése)
 
andi16 

 

Módszer jellege:

 • fekvő helyzetben történik, ahol a terapeuta a páciens feje mögött ül. Ez a körülmény megkönnyíti a szemtől-szemben” helyzet mindennapi kommunikációs jellegének kikapcsolását.
 • fantáziák, álmok, élettörténeti beszámolók, érzelmi-hangulati állapotok elemzésén keresztül önmagunk jobb megértését, elfogadását, illetve a vágyott belső változások hatékonyabb elérését célozza
 • a terapeuta saját személyisége egy kicsit hasonló egy külső-belső tükörhöz,
 • a terapeuta döntő segítsége a lelkünkben lezajló, sokszor érthetetlen vagy elfogadhatatlan folyamatok megértésének elősegítésében áll
 • ennek fontos eszköze az érzelmi támasznyújtás, biztonság megteremtése
andi17

 

 • Pszichológiai szaktanácsadás és konzultáció:
andi18 andi19

Különböző, enyhébb,életvezetési/partnerkapcsolati/házassági/gyermeknevelési problémák, teljesítmény-elakadások esetén javasolt módszer.

A módszer elsősorban a megszerzett szakmai lélektani tapasztalatokra építve, hasznos tanácsokkal szolgálhat, azonban nem jelenti a saját döntés átvállalását. A tényleges döntést az életünkben mindannyiunknak magunknak kell meghoznunk. A terapeuta abban segíthet, hogy idáig eljutassunk.

Milyen esetben javasolt?

 • Különböző életvezetési/partnerkapcsolati/házassági/gyermeknevelési problémák, teljesítmény-elakadások esetén
 • Amennyiben ezek megoldhatónak látszanak bizonyos lélektani ismeretek elsajátításával.
 • Amennyiben lelki problémái megoldódását Ön nem a saját viselkedése, érzelmi hozzáállása megváltozásától várja

Módszer jellege:

A kliens részéről:

 • konkrét problémák, kérdések, döntési dilemmák felvetése
 • adott kérdésben pszichológiai szakismeretek kérése

A terapeuta részéről:

 • konkrét probléma-helyzet megoldásának közös keresése, a döntési dilemmák megoldásának segítése – de nem tényleges eldöntése
 • szakmai tanácsadás, pszichológiai szakismeretek megosztása
 • érzelmi támasznyújtás

Melynek hatására:

 • a kliens önálló döntési képessége fokozódik, közérzete javul, életvitele sikeresebbé válik

Konzultációs gyakoriság:

 • lehet esetenkénti,
 • heti 1-szeri
 • nem szükséges az előre rögzített gyakoriság
 • Család- és párterápia

 andi20111

Olyan esetekben javallt, ahol előtérben állnak a családon, illetve páron belüli érzelmi konfliktusok, illetve, az egyéni elakadások, tünetek hátterében a családi/párkapcsolati problémák oki szerepe valószínűsiíthető. Ezek miatt az össz-családi együttműködés diszfunkcionális. Ennek következménye a családon/páron belüli egyének érzelmi kapacitásának, hangulati életének, munka-teljesítményének, stb-nek a romlása.

   Az egyéni elakadások tehát inkább másodlagosak, következményesek.

  Ez a terápiás forma adott esetben azonban feltárhat mélyebb, egyéni lelki elakadásokat is, így kiindulópontja is lehet a külön, egyéni terápiának.

A család, pár harmonikus működése az ismétlődően fellépő nézeteltérések, eltérő érzelmi igények mentén, különböző módon torzulhat. A megrögzött viselkedési és kommunikációs minták révén bizonyos feszültségek ismétlődhetnek, felerősödhetnek és ezáltal, az egyes családtagok számára egyre nagyobb szenvedést okozhatnak.

A konfliktusok gyakori lecsapódási területe az érzelmi intimitás, szexualitás. A szexuális panaszok hátterében döntően mélylélektani elakadások és ezekkel összefüggő kommunikációs problémák állnak. Másik gyakori harmóniát megbontó tényező lehet a családi helyzet valamilyen megváltozása, új családtag bekerülése, gyermek születése, stb..

A terápiás folyamat során, a problémákról való nyílt beszélgetés révén, a kapcsolati elakadások megjelenhetnek, és feldolgozhatókká válnak. Megérthetővé és tudatosíthatóvá válik a családtagok szerepe a fennálló érzelmi konfliktusokban, ennek révén új, hatékonyabb konfliktus-megoldási módok alakíthatók ki. A családi élethelyzet összetettsége miatt rendszerint két terapeuta vezetésével történik.

Módszer jellege:

       Probléma-feltárás, konkrét problémák, kérdések, döntési dilemmák átbeszélése, adott kérdésben

pszichológiai szakismeretek segítségével konkrét probléma-helyzet megoldásának közös keresése, a döntési dilemmák megoldásának segítése – de nem tényleges eldöntése

 • szakmai tanácsadás, pszichológiai szakismeretek megosztása
 • érzelmi támasznyújtás

A család- illetve párterápiát koterapeutaként,

családterapeuta kollégámmal, Dr. Tölgyes Tamással együtt folytatom.

                      

andi21 andi22
 • Csoportos pszichoterápia

andi23

Egy csoport a benne résztvevők számára egyszerre jelent egy konkrét életteret, melynek folyamatában kialakulnak az adott csoportra egyedileg jellemző sajátosságok, szabályok, normák, szerepek, kommunikációs stílusok, stb., és, emellett megjelenít egy elvontabb, pszichoterápiás teret, melyben minden folyamat értelmezhetővé, megérthetővé válhat.

A kapcsolati problémák megértését jelentős mértékben megkönnyíti, hogy nemcsak az adott egyén megnyilvánulása válik láthatóvá, de a társak arra adott reakciói is. Ennélfogva minden tag egyéni problémái megértéséhez a többiek nagymértékben hozzájárulnak.

Olyan lelki problémák esetében javasolható, ahol a tünetek hátterében az emberi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában megjelenő érzelmi elakadások találhatók.

Vagyis, gyakorlatilag minden olyan esetben, ahol az egyéni feltáró jellegű pszichoterápia. A lényegi különbség a probléma feldolgozásának eltérő megközelítésében áll: A csoportos helyzetben a kliens emberi kapcsolódási mintái, másokkal való interakciós sajátosságai rendszerint jól megmutatkoznak, ami megkönnyíti a problémák megértését, feldolgozását.

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy különösen azok számára javasolt, akik könnyen megnyílnak, jól ki tudják fejezni magukat, másokhoz könnyen kapcsolódnak. Hiszen a problémák megközelítése az elmondott élettörténeti adatok alapján válik lehetségessé. Valójában a döntő a konkrét csoportos helyzetben megmutatkozó viselkedésbeli sajátosságok megfigyelése és elemzése.

 Emiatt a csoportos helyzet határozottan és kifejezetten javallt a társas helyzetekben gátolt, nehezen nyíló kliensek számára.

Milyen esetben javasolt?

 • Tartósan vagy aktuálisan fennálló, megoldhatatlannak tűnő, munkahelyi/partnerkapcsolati/házassági elakadások esetén.
 • Amennyiben elképzelhetőnek tartja, hogy az Ön számára fontos emberekkel való, ismétlődő konfliktusait mindkét részről, mélyebb, családi minták, elvárások is felerősítik, és ezek okát részben saját viselkedésében, reakciómódjaiban keresi.
 • Amennyiben a csoportos terápiás megközelítést tartjuk közösen célravezetőnek.

Módszer jellege:

Az egyéni illetve társas kapcsolati problémák feldolgozása kis létszámú (6-12 fős) csoportos körben ülő helyzetben történik, részben az elmondott élettörténetek, részben a csoporttagok között aktuálisan megjelenő, elsősorban verbális kommunikációs sajátosságok elemzésén keresztül.

A csoport úgynevezett hosszú-nyílt csoport, ahol a csoport kezdeti elindulását követően, előre tervezetten a későbbiekben új tagok felvételére is lehetőség van. A csoportfolyamat hosszúsága egyénenként változó lehet. A csoportfolyamat egyéni lezárása, a csoportból való kilépés megállapodás szerint  történik, az egyéni problémák alakulása és az egyéni igények figyelembevételével.

Gyakoriság:

hetente 1x1,5 órásak a foglalkozások.

A csoportfolyamat témája spontán alakul ki a csoporttagok „itt-és-most”-ban átélt érzései, hangulati állapotai, felmerülő gondolatai, fantáziái, és életük történései alapján.

Nagyon fontos, hogy a csoporthelyzet minden csoporttag számára pozitív élménnyé tudjon válni. Ez, érzelmi gátlásosság esetében lehet a részvétel egyik célkitűzése is.

A csoporton átélt élmények, érzések, konfliktus-feldolgozási minták és sikerek sokat segíthetnek a klienseknek a valódi élethelyzetbeli nehézségek kezelésében.

A csoportvezető (terapeuta) szerepe:

Nem a csoporttéma meghatározása, hanem a csoport egészében lezajló folyamatok kézben tartása, szabályozása, a csoport fejlődésének előmozdítása, a kommunikációs nehézségek oldása, az egymás közötti interakciók segítése,

a megmutatkozó jelenségek megértésének, feldolgozásának segítése, az egyes tagok egyéni problémáinak kibontása, terápiás haladásuk előmozdítása.

A foglalkozásokat kettős (koterápiás) vezetésben, képzésben lévő kolléganőmmel, Tölgyes Laurával együtt tartom.

A foglalkozások díja:

8000 Ft/alkalom

 • Skype-terápia
andi24 andi25

Nem önálló terápiás módszer, hanem olyan egyéni terápiás, illetve konzultációs forma, ami lehetőséget nyújt azoknak, akik számára az odautazás nem megoldható, vagy akik – bármely okból – ezt a terápiás formát választják, amennyiben ez szakmai szempontból nem ellenjavallt.

Internetes (skype-telefonos) egyéni terápiás, illetve konzultációs lehetőség áll rendelkezésre áll azoknak, akik számára az odautazás nem megoldható, vagy akik – bármely okból – ezt a terápiás formát választják, amennyiben ez szakmai szempontból is javallt.

Alkalmazhatóság:

 • Minden olyan esetben, melyben az egyéni pszichoterápia
 • Kivétel: amennyiben a panaszok osztályos kezelést, illetve szorosabb orvosi kontrollt, esetleg gyógyszeres kezelést igényelnek

Részvételi feltétel:

 • Előzetes személyes tájékozódó beszélgetés
 • Időszakos, személyes folyamat-követés
 • RENDELÉSI INFORMÁCIÓK
 • Rendelő helye:

               

1027 Budapest, Csalogány utca 41. II/5., 15-ös kapucsengő.

Megközelíthető: Széll Kálmán tértől 6-os, 4-es villamossal Széna téri vagy Mechwart téri megálló.

Parkolási lehetőség: Varsányi utcában, Csalogány utcában, ház előtt.

 • Árak:

Az első interjús beszélgetés (50-75 perces) ára: 12-15 000 Ft.

A terápiás órák díja a terápiás időtartamtól és a heti gyakoriságtól, illetve módszertől függően megállapodás szerinti.

Amennyiben Ön pszichoterápiás segítséget szeretne kérni, illetve érdeklődik valamely fenti módszer/lehetőség iránt, kérem, jelentkezzen telefonon, vagy e-mailben:

Telefonon: +36/20-979-4479

E-mailen:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

                  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Az Ön személyes problémáinak feltérképezése, és a megfelelő terápiás módszer kiválasztása egyéni személyes tájékozódó beszélgetés keretében történik.

Köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával.

Free Joomla! templates by AgeThemes